Bine aţi venit pe site-ul Liceului Teoretic "Bogdan Vodă" Hălăuceşti, jud. Iaşi!
Istoric

Home | Istoric | Noutăţi | Legaturi utile | Arhiva | Contact

Home
Despre noi
Conducere
Comisii
Cancelarie
Resurse materiale
R.E.D.
Orarul şcolii
Elevi
Examene
Orientare şcolară şi profesională
Proiecte europene
Parteneriate
Revista școlii
Concursuri şcolare
Legislatie
Galerie foto

 
 

          Invăţămantul la Hălăuceşti  are o tradiţie seculară, prima şcoală fiind infiinţată in anul 1867  intr-o casă compusă dintr-o cameră şi o tindă, situată vis-a-vis de clădirea actuală a Primăriei şi avand inscrişi doisprezece elevi, conform cercetărilor prof. M. Bişoc, Monografia muzical-folclorică a localităţii Hălăuceşti(ms), Iaşi 1983 şi prof. T. Ancuţa, Comuna Hălăuceşti, Caracterizare geografică complexă (ms), Hălăuceşti 1988, bazate pe un raport  trimis la 20 ian.1870 Revizoratului Şcolar Roman de către primul director al şcolii, Hristea Popovici.

     
              In anul 1908 a fost construit un nou local, iar in anul 1915 "şcoala primară mixtă" funcţiona in actuala clădire a Clubului Elevilor şi Copiilor, cu patru săli de clasă şi "a fost construită şi o locuinţă pentru invăţător".
     
           Construcţia clădirii primului Seminar franciscan a inceput in primăvara anului 1897, la Hălăuceşti, iar in toamna aceluiaşi an era aproape terminată. (actualul corp B)
     
           In anul 1936, la iniţiativa clerului local se construieşte un colegiu particular ce a funcţionat cu programa statului pană in anul 1948 şi a cărui clădire impozantă reprezintă astăzi corpul principal al liceului nostru. Proiectul clădirii a fost făcut la Paris, pe cheltuiala statului roman dar şi cu fonduri de la Vatican, după cum susţine nea Andrei Bilha, fost angajat al şolii, acum in varsta de 89 de ani.
     
             După desfiinţarea gimnaziului şi a seminarului de către autorităţile comuniste (1948), clădirile au trecut in patrimoniul Ministerului Invăţămantului, apoi al comunităţii locale, servind la funcţionarea şcolii generale. Remarcabil este efortul de alfabetizare desfăşurat in anul 1950, conform documentelor din arhivă. In paralel, intre anii 1958-1963 au funcţionat o şcoală agricolă şi una de meserii.
     
   

Infiinţat in anul 1961 sub titulatura de Liceul de Cultură Generală Hălăuceşti, instituţia avea să continuie tradiţia invăţămantului liceal din perioada interbelică, pa in anul 1973, cand, ca urmare a unor orientări de moment in politica educaţională, liceul a fost desfiinţat, funcţionand in continuare ca şcoală generală de 10 ani.

     
           Liceul renaşte in anul 1990, funcţionand ca liceu teoretic cu două profile - uman-filologie şi real-ştiinţe al naturii - avand clasele I-XII şi invăţămant profesional.
          In urma investiţiilor de peste 500 000 $ derulate cu sprijinul Băncii Mondiale in perioada anilor 2000-2001 şcoala imbrăcă un aspect modern, corespunzător cerinţelor procesului instructiv-educativ din etapa actuală, structura colectivului de cadre didactice şi rezultatele obţinute la examenele naţionale şi in concursurile şcolare recomandand Liceul Teoretic "Bogdan Vodă" ca opţiune viabilă din perspectiva orientării şcolare şi profesionale.
     

          Bogdan I, Domnitor al Moldovei (1359 - 1365), este considerat intemeitorul Moldovei de sine stătătoare, cu reşedinţa la Baia. Bogdan, voievod roman din Maramureş (1342 - 1345),  stăpanea  aici o moşie vastă numită Cuhea sau Cuhnea, fiind in conflict cu regele Ungariei incă din 1343. In 1359 ia decizia  de a trece munţii in Moldova, unde tocmai murise Sas, fiul lui Dragoş. Insoţit de fiii săi, de rude şi o oaste mică, Bogdan invinge oastea urmaşilor lui Sas şi il alungă pe fiul acestuia numit Balc sau Băliţă care era la conducere după trecerea in nefiinţă a tatălui său.
         Incercările regelui Ungariei, Ludovic cel Mare, de a-l aduce pe Bogdan I la supunere, nu izbutesc, iar Bogdan, invingător asupra oştilor trimise contra lui, se menţine ca domn independent. După el, ca intemeietor al principatului, Moldova a fost numită şi Bogdania. De la el s-a păstrat şi prima monedă moldovenească, cu inscripţia: "Moneda Moldaviae-Bogdan Waiwo(da)". El a zidit o mănăstire la Rădăuţi (in Bucovina), unde a şi fost inmormantat.

 © 2012-2022 L.T.B.V.Halaucesti. Toate drepturile rezervate. Questions or problems regarding this web site should be directed to nic_unicu@yahoo.com.
Rezoluţia recomandată: 1280x1024. Au fost contorizate  479 807 vizite, incepand din 24.09.2017. Last modified: 05/01/22.