Bine ati venit pe site-ul Proiectului "Students Actively Learning Entrepreneurial Skills"!
Activităţi
Home Despre proiect Echipele de proiect Mobilităţi Activităţi Schimburi culturale Diseminare Contact
 
           
   

MOBILITATEA 5 - Turcia
23 - 29 aprilie 2023

   

  28 aprilie 2023

     Ziua de vineri a inceput cu vizita la muzeul Panorama. Apoi am vizitat muzeul Martyrdom, dedicat războiului de independenta a Turciei.
      A doua parte a zilei a continuat cu finalizarea planului de afaceri specific industriei frumuseții și prezentare acestuia de către toate echipele.
Seara a avut loc cina de rămas bun și festivitatea de acordare a certificatelor.
      O zi plina, intensa, cu multe trăiri și experiente unice care ne fac sa conștientizăm cat de norocoși  suntem.

 

   
         

  27 aprilie 2023

      Ziua de joi a fost dedicată unei "călătorii" de excepție in zona Cappadocia, o regiune incărcată de istorie, frumusețe și spiritualitate.

      A fost un drum ce a adus noi posibilități de socializare, de invățare și de cunoaștere.

 

   
         

  26 aprilie 2023

     Ziua 3 a proiectului Erasmus+ a inceput cu vizita la sediul unei afaceri de mare succes din Konya,Tugba Karasapan, un salon foarte popular in zonă. Profesorii și elevii au aflat informații despre parcursul greu al dezvoltării afacerii, despre riscuri, dar și despre satisfacțiile pe care le implică.
     Ne-am indreaptat apoi spre rezervația de fluturi (Butterfly Valley Tour), un loc cu adevărat special, plin de culori vii și mii de fluturași, care ne inconjurau din toate părțile. Acesta rezervație este extrem de populară și vizitată datorită ambientului liniștitor oferit de plantele cu iz tropical cat și de frumusețea micilor viețuitoare.
      Drumul ne conduce apoi la o plimbare prin orașul vechi (Old Town), unde am avut prilejul de a admira atat muzeul destinat istoriei acestui oraș, cat și impresionanta biserica ortodoxa (Sille Ancient Tour), afland poveștile sale interesante.
      Ajungem la cel mai așteptat moment al zilei,vizitarea parcului de dinozauri (80 Binde Devr-i Alem park Tour) cu adevărat unul dintre cele mai speciale obiective turistice. Aici am fost introduși intr-o lume de basm. Am admirat sculpturi cu personajele din poveștile Disney, Marvel, din filme vechi și reprezentați ai multor povesti cunoscute cat și machete ale multor clădiri importante din Turcia și din lume. A doua parte a parcului, cea cu dinozauri, i-a captivat pe toți deoarece au văzut in mărime naturală toate tipurile de dinozauri.

 

   
         

   25 aprilie 2023

      Ziua a doua din proiectul Erasmus + a debutat cu vizita la Muzeul Mevlana, un loc plin de istorie și povești, care i-au captivat atat pe elevi, cat și pe profesori. Numele acestuia provine de la poetul Melvana, care este inmormantat acolo.
      Călătoria elevilor noștri continuă cu vizitarea afacerilor locale precum un salon de frumusețe și bazaruri. Cu acest prilej, au aflat etapele pe care le implică o afacere și despre efortul de care este nevoie pentru realizarea acesteia.
      Mai apoi, elevii impreuna cu profesorii au avut ocazia de a vizita Centrul de Științe din Konya (Konya Science Center) unde au admirat inventii, roboți si diferite mașinării. Totodată, au putut testa tot felul de noi jucării si aparate. Acest mare centru de știință cuprinde mai multe părți, una dintre cele mai indrăgite de tineri fiind Planetariul.
      Au servit cina la Kulesini Tower Restaurant, restaurant cu 42 de etaje și 163 de metri, unul dintre cele mai importante obiective turistice din lume. Aici, s-au bucurat de o priveliște unică și de mancarea foarte bună.

 
   
   

 

   

 
 24 aprilie 2023

      Prima zi de "lucru" din aceasta mobilitate a inceput cu festivitatea de primire. Ulterior, am avut ocazia de a participa la o festivitatea dedicata zilei copilului și statalității moderne a Turciei, la o școală primară din aceeași localitate, unde a fost prezentat un program artistic de către elevii școlii. Au participat și autorități locale și centrale, dar și părinții elevilor. Programul a continuat cu participarea la cateva ore de curs și apoi cu atelierele de lucru, in vederea realizării unor planuri de afaceri și găsirea unor idei de afaceri din domeniul industriei frumuseții. O prima zi intensă și plină de noi provocări și experiente culturale, de invățare și de socializare, alături de colegii din țările partenere: Belgia, Bulgaria, Cehia și din tara gazda, Turcia.

   
         

  23 aprilie 2023
 
      O noua mobilitatate Erasmus+ pentru elevii noștri, Turcia, Konia.
Perioada:23-29 aprilie
Un drum lung, dar plin de posibilități de a invața, in altă manieră, dar tot despre a invață și despre a fi mai buni este vorba!
   
         
         
   

MOBILITATEA 4 - Belgia
5-11 martie 2023

   

  10 martie 2023
 
Ziua a debutat cu prezentarea unor planuri de afaceri de catre elevii din tara gazda. Au urmat apoi prezentarile grupelor multinationale.
Unul dintre proiecte s-a numit Disa Sport și a luat naștere dintr-o simpla idee. De ce persoanele cu anumite dizabilități sa nu aibă aceleași oportunități? Asadar, echipa Cristinei a incercat sa ii ajute prin crearea unui magazin sportiv,in Romania, special pentru ei, numele pornind chiar de la cuvantul:"dizabilitate".
Afacerea echipei lui Iosif se numește Castle Soccer. Aceasta consta in construirea unui magazin de articole sportive in orașul Elhovo, Bulgaria, pentru toți amatorii de fotbal .
GYM ATLETICS a fost propunerea echipei lui Eoden,afacere care isi propune sa vina in intampinarea celor care vor sa slabeasca sau sa isi tonifice masa musculara.
Cei din echipa lui Felix, au gandit o afacere, Asrp Protacs, care se adreseaza iubitorilor de tir.
O alta afacere, propusa de Francesca si de colegii ei, s-a numit ZuluFit si a vizat infiintarea unei sali de fitness.
Ideile de afaceri s-au dovedit a fi foarte apreciate si realiste.
S-au inmanat apoi certificatele de participare.
Feed-back-ul intregii mobilitati s-a realizat prin completatea chestionarelor .
Intreaga activitate s-a incheiat cu o receptie de ramas bun, intr-o atmosfera relaxanta.
Multumim mult gazdelor si le felicitam pentru intreaga activitate!

 

   
         

  9 martie 2023
Vizita culturala Bruges, Gent
Orasul Bruges este considerat cel mai conservat oras medieval din Belgia si atrage milioane de vizitatori in fiecare an.
Am admirat Lacul Iubirii, Bazilica Sfantului Sange, piata de peste,c analele navigabile ale orasului, primaria, Biserica Maicii Domnului, cu o turla impresionanta de 112 m, cea mai veche cladire din oras, Spitalul Sf.Ioan si multe alte edificii impresionante. Ne-au atras atentia si vitrinele pline cu delicii din ciocolata. O alta atractie o reprezinta dantelele fine. Ne-am delectat cu faimosii cartofi belgieni.
In Gent, echipele nationale au descoperit cu ajutorul aplicatiei punctele de atractie ale orasului: Turnul Belfort, dominat de imaginea unui dragon, inalt de 91 m, primaria orasului, Stadhuis, Catedrala Sf Bavo, Biserica Sf.Nicolae, Podul Sf.Mihail, portul medieval al orasului, Graslei, Biserica Sf.Iacob.
Elevii echipei noastre au fost din nou in top.
Seara am servit impreuna cina festiva.

 

   
         

  8 martie 2023
Elevii au continuat pe grupe mixte internaționale pentru a realiza planuri de afaceri avand ca obiectiv promovarea sportului. Planurile de afaceri au vizat fitnessul si vanzarea de articole sportive.
Au stabilit o strategie de marketing, au identificat potențiali beneficiari, au realizat un buget, au identificat resurselor materiale și umane necesare pentru afacerea lor.
O invitata speciala, managerul bazei sportive, a prezentat proiectul Aquatopia, proiect local care a vizat construirea unei baze sportive destinata inotului. Au fost prezentate informatii despre proiectarea bazei, despre buget, despre gestionarea afacerii, despre costurile de intretinere, despre profit etc.
Dupa amiaza, am fost provocati la bowling.

 

   
         

  7 martie 2023
Elevii din proiect au constituit echipe multinationale care au ca provocare identificarea unor idei de afaceri din domeniul fitnessului, coaching-ului in sport, infrastructurii sportive.
Am fost apoi invitatii unei scoli duale cu profil sportiv, unde elevi si profesori ne-au vorbit despre profesia de ciclist si de alte profesii care au legatura cu aceasta. De altfel, poporul belgian iubeste acest sport.
Dupa-amiaza, toata echipa a jucat badminton.

 

   
         

  6 martie 2023
Activitatile proiectului au debutat in biblioteca orasului, Utopia. Aici, am fost intampinati de catre un responsabil cu invatamantul din zona Aastl si de doamnele director de la Liceului Go!Handelsschool.
In continuare, am facut cunostinta cu membrii echipelor de proiect din fiecare tara.
Prima activitate a fost o provocare si a trezit interesul elevilor. Membrii echipelor nationale au avut de descoperit in biblioteca informatii din toate domeniile, care au legatura cu tara natala. Pentru echipa noastra a fost o misiune dificila pentru ca informatiile despre tara noastra erau putine. La final, am constatat ca echipa noastra a descoperit informatii din cele mai diverse domenii: sport, geografie, istorie si literatura. Am avut ocazia de a le impartasi colegilor din proiect informatii despre Nadia Comaneci, despre maretia Muntilor Carpati, despre Revolutia din 1989. Pe rafturile bibliotecii, s-a regasit si romanul Domnisoara Cristina de Mircea Eliade si un dictionar.
Gazdele ne-au provocat cu jocuri sportive specifice tarii gazde.
Am servit apoi pranzul in restaurantul liceului cu profil de turism. Bucatele alese au fost servite de catre elevii liceului. Le-am oferit tuturor martisoare.
Dupa-amiaza, am calatorit cu trenul, la Bruxelles. Aici elevii liceului ne-au prezentat cele mai importante puncte de atractie ale orasului: Grand Place, Catedrala Saint Michel, domeniile si palatul regal.
Ne-am delectat cu grofre cu diferite toppinguri si cu multa ciocolata.
O zi reusita, plina de provocari!
   
         

 
5 martie 2023
In perioada 5-11 martie, un grup de 5 elevi: Cristina Ichimas, Francesca Virga, Iosif Giurgica, Felix Talmacel si Eoden Pirlea, insotiti de catre doamna profesoara Alina Casuneanu si de doamna director Lidia Neculaes, participa la a patra mobilitate din cadrul proiectului, in localitatea Aalst, din Belgia.
Un grup de elevi belgieni au realizat un tur ghidat al orasului pentru elevii si profesorii din Romania si din Cehia.
   
     

 

   
   

MOBILITATEA 3 - Cehia
7 - 11 nov. 2022

 

   
         
 

11 noiembrie 2022
    Ultima zi, vineri, am vizitat unul dintre cele mai vechi orașe din Moravia - Olomouc - din estul Republicii Cehe, ce datează din anul 1017.
    Aici am putut observa Piața Principală, Primăria, Coloana Trinității (Coloana Ciumei), Catedrala Sfantul Wenceslas, Biserică Sfantul Maurice etc

   
         
 
10 noiembrie 2022

    Cea de-a patra zi a proiectului ERASMUS PLUS K229 - SALES a inceput cu prezentarea finală a planurilor de afaceri a elevilor din cele 5 țări partenere: Belgia, Bulgaria, Cehia, Romania, Turcia.

    Aceștia au primit feedback de la profesori, iar in final le-au fost acordate certificate de participare.

    Pentru a se bucura de timpul rămas, elevii și profesorii au vizitat Hukvaldy, cunoscut pentru ruinele celui de-al treilea cel mai mare castel din Republica Cehă, Castelul Hukvaldy, și este locul de naștere al compozitorului Leos Janaček, iar pe inserate - o plimbare in frumosul oraș Stramberk.

   
         
 
9 noiembrie 2022

    In cea de-a treia zi a proiectului, miercuri, elevii cehi au prezentat cateva idei de business create de aceștia. Mai tarziu, toți elevii au văzut, cu ajutorul ochelarilor VR, siturile patrimoniului mondial UNESCO, cele despre care lucrează la proiect.

    După ce au făcut cercetări intense și au adunat ideile intr-o prezentare PowerPoint, au vizitat Fabrica de Bere Radegast, o experiență foarte interesantă.

   
         
 

8 noiembrie 2022

     Marți, elevii au fost impărțiți pe grupe mixte internaționale pentru a realiza planuri de afaceri avand ca obiectiv promovarea turismului cultural, mai precis situri ale patrimoniului mondial UNESCO din Cehia: grădini botanice, castele, orașe, sate etc.
      Elevii vor lucra impreună pentru stabilirea unei strategii de marketing, identificarea potențialilor beneficiari, realizarea bugetului, identificarea resurselor materiale și umane necesare pentru a face din afacerea lor una de succes.
      După amiază, elevii au fost surprinși să afle cate similarități există intre cultura cehă și cea romană atunci cand au vizitat Muzeul Valahilor - in aer liber.
Mai tarziu, pentru a vedea frumusețile naturii, am fost la unul dintre cele mai populare centre recreaționale in centrul munților Beskizi, iar spre seară, elevii s-au reunit pentru jocuri de societate.

   
         
  7 noiembrie 2022

    In prima zi, elevii au prezentat școlile de proveniență și turismul din fiecare țară.
La pranz, au vizitat fabrica de prăjituri Marlenka, una dintre cele mai cunoscute branduri din Cehia.
    Spre seară, elevii și profesorii au luat parte la turul unei mine de cărbuni, o atracție culturală și turistică din Ostrava.
Pentru a se cunoaște și mai bine, seara s-au distrat și au dansat pe muzică din diferite țări.
 

   
         
 
Duminică, 6 noiembrie 2022

    Elevii și profesorii au făcut prima oprire in Cracovia. Aici au vizitat Barbacana Cracoviei, Castelul Wawel, Bazilica Sfanta Maria, Centrul Vechi, Cartierul evreiesc, iar la final au văzut dintr-o altă perspectivă orașul: o croazieră pe raul Vistula.

   
     

 

   
   

CRONICA  UNUI  EVENIMENT

   
   

MOBILITATEA 2 - HĂLĂUCEȘTI

   
   

15 - 21 mai 2022

   
         
    Ziua 1  - 15.05.2022    
 

       După un drum obositor, partenerii nostri din proiectul Erasmus+ K229 au ajuns la Tabăra din Muncel unde sunt cazați pe intreaga perioadă a mobilității. Oaspeții din Turcia au călătorit din Istanbul pană la București cu avionul, iar ulterior cu autobuzul pană la Hălăucești. Ceilalți oaspeți din Belgia, Bulgaria și Cehia au aterizat pe aeroportul din Iași, apoi au venit in Tabăra Muncel.
Impactul cu natura, liniștea și condițiile foarte bune din tabără au făcut ca cei 24 de elevi și cei 8 profesori insoțitori să uite de oboseala drumului și să stăm pană spre seară la discuții privind programul saptămanii și obiectivele mobilității din Romania, intr-o atmosferă de bine și prietenie.

   
         
    Ziua 2  - 16.05.2022    
 

    Prima zi a mobilitații a fost una plină de emoții, surprize și multe intalniri și discuții intre elevi, profesori și invitați.
    Deschiderea oficială, după primirea in mod tradițional a oaspeților cu paine și sare, a inceput cu mesaje de bun venit din partea domnișoarei director prof. Lidia Mihaela Neculăeș, a insp. de management al ISJ Iași, prof. Cristinel Iordăchioaie, a primarului comunei Hălăucești ,domnul Burbulea Petru, precum și a coordonatorului proiectului dir. adj. Iulian Ghercă.
    La momentul de debut al mobilității au participat și alți parteneri educaționali din localitate și, prin intermediul internetului,elevi și profesori de la o școală parteneră in alte proiecte din India, Seth Anandram Jaipuria School,  care a fost foarte interesată de programul Erasmus+.
    După acest moment, a urmat un scurt program artistic oferit de elevii Liceului Teoretic Bogdan Vodă din Hălăucești, care au impresionat intr-un mod profund și plăcut oaspeții, prin diversitatea momentelor prezentate și prin talentul de care au dat dovadă. Au fost interpretate melodii populare romanești (Mihălcuț Daria și Rotaru Leonard), s-a dansat(coregrafii realizate de trupa de dans a liceului, atat dans modern cat și dans tradițional țigănesc etc), recitare de poezie in limba engleză, creație proprie (Ciobanu Nadia clasa a XI a B) şi, nu in ultimul rand, programul a fost imbogățit și insuflețit și mai mult de numărul de magie al talentatului nostru magician, Paraschiv Iulian.
    Următoare etapă a primei zile a constat in prezentarea tuturor școlilor și țărilor implicate in proiectul Erasmus+, cu particularitățile și specificul fiecărei. Momentul de deschidere a continuat cu prezentarea sistemului educațional romanesc și o succintă trecere in revistă a programelor de gimnaziu și liceu pentru disciplina informatică, deoarece tema mobilității din Romania - Economia rominească și inițiativele IT- necesita și prezentarea cadrului de educațional de la care se pornește in formarea specialiștilor din domeniul IT, atat de dezvoltat in Romania.
    Ulterior, a fost vizitată școala și apoi oaspeții au asistat la o oră din programul de Liceului Teoretic Bogdan Vodă din Hălăucești la mai multe discipline: chimie, limba engleză, fizică, geografie, educație plastică, matematică, biologie dar și o oră specifică invățămantului primar. Atat elevii cat și profesorii au fost impresionați de dotările moderne existente (tablă interactivă, videoproiector, acces la internet, laptop in fiecare sală de clasă), dar și de implicarea elevilor.
    Partea a doua a zilei a constat intr-o vizită cultural educațională și de socializare in orașul Piatra Neamț, unde elevii au inceput să comunice mai bine intre ei și să exerseze abilitățile și cunoștințele de limbă engleză, dar și mai important să-și depășească emoțiile și să discute intre ei, să fac schimb de impresii privind fiecare țară in parte.

   
         
    Ziua 3  - 17.05.2022    
 

    Ziua de marți, 17.05.2022, a adus noi momente pline de bucurie, socializare și invățare - in același timp - pentru toți cei implicați in proiectul Erasmus+, elevi și profesori din cele cinci țări participante.
    Programul zilei a debutat cu prezentarea de către doamna profesor Neculăeș Aissa a economiei locale din Hălăucești și a micilor afaceri din zonă. Ulterior, doi specialiști in IT au prezentat și au discutat cu elevii și profesorii despre provocările existente in domeniul IT, despre digitalizare și posibilitatea de a dezvolta afaceri in această zonă a economiei , avantajele și provocările existente in acest domeniu in care schimbările și evoluția au un ritm foarte crescut, poate cel mai rapid din toate sectoarele economice.
    In continuare, in cadrul unor ateliere de lucru, domnul profesor Olaru Ionuț a prezentat elevilor -  grupați in 5 echipe internaționale mixte - mai multe teme precum:
Pași către un inceput reușit - Ce este un Start-Up in IT - Curs plan de afaceri - Idei, Brainstorming - creearea propriilor idei. Ulterior, elevii au inceput să discute și să identifice idei de afaceri și au inceput lucrul la planul de afaceri, pe care urmează să-l realizeze in aceste zile.
In acest timp, profesorii au vizitat din nou școala, au fost informați cu privire la istoricul instituției, la evoluția comunității din Hălăucești și la procesul educațional, activitățile extracurriculare, educative, proiectele europene etc.
    In a doua parte a zilei, s-au vizitat micile afaceri locale, au avut loc discuții cu antreprenorii locali in vederea exemplificării aspectelor teoretice pe care elevii le dezbat in demersul de a promova o ideie de afacere și a dezvolta un plan de afaceri in domeniul IT.
    Ziua s-a incheiat cu o intalnire de socializare intre elevi și profesori, care au discutat, s-au simți bine impreună și au avut prilejul să se cunoască mai bine, schimband impresii despre experiența Erasmus.

   
         
    Ziua 4 - 18.05.2022    

 

         In prima parte a celei de-a patra zi a mobilității , partenerilor nostri din Belgia, Bulgaria, Cehia și Turcia le-a fost prezentat sistemul educațional romanesc cu provocarile sale, cu realizarile existente și cu perspective viitoare, punandu-se accent pe beneficiile internaționalizării școlilor și a schimburilor de bune practici in proiecte internaționale, in special Erasmus. De asemenea, au avut loc discuții și dezbateri cu privire la programa de informatică din invățămantul gimnazial și liceal din Romania comparativ cu sistemul de invățămant din țările partenere.

        După aceste prezentări și dezbateri, elevii au reluat lucrul in echipă și au continuat realizarea planului de afaceri specific domeniului IT. De asemenea, le-au fost prezentate și următoarele teme: Factori de productie si strategii de marketing in IT, Atragerea resurselor in IT - modele si strategii individuale aplicate, Determinarea și atragerea publicului tinta - modele si strategii individuale.       Comunicarea intre elevii din cele cinci țări partenere a fost una eficientă astfel incat au inceput să se contureze idei foarte interesante de afaceri.

       In acest timp, profesorii oaspeți impreună cu echipa de proiect din Romania au discutat mai multe detalii referitoare la modul și stadiul de implementare a proiectului, cum vor colabora in viitor, cum se simt in această mobilitate etc.

       In a doua parte a zilei, a avut loc o vizită cultural educațională in zona Targu Neamț, unde oaspeții, insoțiți de un grup de 20 de elevi și 3 profesori ai Liceului Teoretic Bogdan Vodă Hălăucești au vizitat mai multe obiective turistice precum: Cetatea Neamț, Zimbrăria, Mănăstirea Neamt.

   
         
    Ziua 5 - 19.05.2022    

 

       A cincea zi a mobilității din Romania a proiectului Erasmus+ "Exersează la școală" a adus noi provocări, noi contexte de invățare, noi invitați și specialiști și nu in ultimul rand, evaluarea ideilor și a planurilor de afaceri realizate de cele cinci echipe mixte create din elevi din Belgia, Bulgaria, Cehia, Turcia și Romania. O surpriză a fost prezentarea on-line a unei idei și a unui plan de afaceri și de catre elevii din India, care s-au alăturat activităților proiectului nostru.

       Ziua a debutat cu o prezentare de excepție, foarte apreciată de elevii participanți, urmată de o dezbatere pe tema prezentării , Information Technology in a local agriculture business, realizată de către oaspetele de onoare, invitatul special, Ș.L.DR.ING Cezara-Valentina Zăpodeanu, din cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi Iași, Facultatea de Mecanică - Centrul de Mașini și instalații pentru Agricultură și Industrie Alimentară - Departamentul de Inginerie Mecanică și Autovehicule Rutiere. Prezentarea este postată pe site-ul Liceului Teoretic Bogdan Vodă din Hălăucești, pe pagina dedicată proiectului - la secțiunea mobilități, Romania, unde sunt postate toate informațiile și materialele realizate pe parcursul prezentei mobilități.

     Elevii și-au prezentat apoi ideile și planurile de afaceri, pe care le-au realizat pe parcursul acestei săptămani. Cei doi specialiști - Ș.L.DR.ING Cezara-Valentina Zăpodeanu și prof. Ionuț Olaru au oferit feedback și au apreciat intreaga activitate, cooperarea și rezultatul foarte bun obținut de fiecare grupă de elevi. Elevii au primit diplome, care au evidențiat aspectul cel mai important al fiecărei echipe. Spre exemplu: The most original business plan/idea, The most funny business plan/idea, The most ecofriendly idea for a business plan, The best usage of available resources in a business plan, The most daring idea for a business plan, The most complete business plan, The most likely idea to succeed, The best argumented idea/business plan, The best organized business plan, The best written business plan.

      Planurile de afaceri realizate in Romania vor fi introduse intr-un ghid de bune practici ce se va realiza la finalul proiectului.

      După acest moment, a urmat festivitatea de acordare a certificatelor.

     In a doua parte a zilei, elevii au desfășurat numeroase activități in aer liber: sportive și de socializare. Prin aceste activități s-a realizat o legătură mai puternică intre elevi.

   
         
    Ziua 6  - 20.05.2022    
 

       Ziua șase a fost dedicată in intregime vizitei culturale la Iași. Elevii și profesorii participanți in proiect au vizitat muzeele din cadrul Complexului Național Moldova Iași, Mitropolia și Catedrala Romano-Catolică Sfantul Iosif.

       Partenerii din Belgia și Cehia au părăsit Romania vineri seara, iar cei din Bulgaria și Turcia, sambătă, 21 mai 2022.

   
         
   

MOBILITATEA 1 - RAZLOG

   
   

 

   

prof.dr. Iulian Ghercă

 

Mobilitatea din Bulgaria, din cadrul Proiectul Erasmus+ KA229 -
Students Actively Learning Entrepreneurial Skills -
o experiență așteptată și reușită in pofida pandemiei


         După o intarziere de un an de zile a avut loc - in condiții extrem de dificile din cauza pandemiei - prima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ KA 229 dedicat elevilor - Students Actively Learning Entrepreneurial Skills ( Nr. de referință 2020-1-BE02-KA229-074685_2 ). Școala gazdă, parteneră in proiectul menționat, Professionalna Gimnaziya po Transport, din Bulgaria, a pregătit această mobilitate și activitățile specifice prevăzute in proiect - respectand toate normele impuse de pandemie și asigurand un climat oportun invățării pentru toți participanții, elevi și profesori din țările partenere: Belgia, Cehia, Romania și Turcia (din păcate, din cauza restricțiilor existente, elevii din Turcia nu au putut fi prezenți fizic, ei s-au alăturat la unele activități in format online).[...]

   
         

prof. Aissa Neculăeș

 

BULGARIA - aspecte geografice și culturale

      Datorită proiectului Erasmus+ KA 229 dedicat elevilor - Students Actively Learning Entrepreneurial Skills (Nr. de referință 2020-1-BE02-KA229-074685_2) am avut privilegiul, impreună cu un grup alcătuit din 4 profesori și 7 elevi ai Liceului Teoretic "Bogdan Vodă" Hălăucești, să desfășurăm prima mobilitate in Razlog, Bulgaria, in perioada 25 - 29 octombrie 2021.
         Bulgaria ocupă o porțiune din estul peninsulei Balcanice, invecinandu-se cu cinci țări - cu Grecia și Turcia la sud, cu Macedonia și Serbia la vest si cu Romania la nord, iar la est are ieșire la Marea Neagră. Suprafața totală a țării este de 110 994 km pătrați, ceea ce o clasează pe locul 105 in lume, loc pe care se situeză și din punctul de vedere al numărului de locuitori (circa 7 milioane in 2020).
        Bulgaria dispune de un relief variat, muntos in partea centrală și de sud-vest, deluros in nord-est și de campie in nord și sud-est. Cele mai notabile unități de relief sunt Campia Inaltă a Dunării, Munții Balcani, Campia Traciei Superioare și Munții Rodopi. In Bulgaria se află cel mai inalt punct din peninsula Balcanică, Vf. Musala, din Munții Rila, la 2 925 m, iar cel mai jos punct al țării este nivelul mării (0 m).[...]

 

   
         

Prof. Petrila Claudia Ana

 

Liceul Tehnologic de Transport Razlog şi sistemul de educaţie din Bulgaria

 

          ERASMUS+, deși pentru unii reprezintă un simplu cuvant, pentru alţii inseamnă o experiență de neuitat. Astfel, aș putea rezuma participarea la programul de formare Students Actively Learning Entrepreneurial Skills desfăşurat in perioada 25-29 octombrie 2021, in Razlog, Bulgaria. Este o primă mobilitate alături de elevi şi profesori din alte patru ţări: Bulgaria - ţara gazdă, Cehia, Turcia şi Belgia.
       Tema acestui program a fost Economia Bulgariei şi incepătorii in agricultură. Cele cinci schimburi de experienţă planificate pentru o perioadă de doi ani contribuie la formarea profesională şi personală a tuturor participanţilor, la dezvoltarea mentalitaţii antreprenoriale, a creativitaţii şi gandirii critice in noi contexte cultural educaţionale.[...]

 

   
         

 

Leonard,  Iulian, Andra, Gabriela, Denis, Adina, Irinel

 

 

          Impresiile elevilor participanți la mobilitatea din Bulgaria
 

 Incă de cand mi s-a oferit ocazia să particip, am fost puțin reticient cu privire la ce o să se intample. Au fost destule momente cand voiam să renunț și să găsesc motive de ocolire. Experiența trăită pe parcursul vizitei in prima deplasare a proiectului Erasmus+ a fost una pe care o poți simți doar dacă participi.
          In opinia mea, cand spui Bulgaria nu asimilezi decat ce există deja in acea țară, nu ce ai putea descoperi. Prin participarea la prima mobilitate aveam să descopăr nu doar locuri, ci și persoane diferite.
          Cazați intr-o altă țară, așteptările erau reduse, pană cand, atat activitățile, cat și contactul cu ceilalți elevi din alte țări, m-au făcut să privesc situația și din altă perspectivă. Din acest lucru am avut doar de invățat. Pe langă peisajul cu o panoramă extraordinară, m-am simțit ca acasă incă de la intrarea in școală. Din fața ușii nu lipsea painea și ospitalitatea elevilor străini.[...]